W naszej szkole gotowania dzieci i młodzież uczą się w grupach 15-osobowych dostosowanych do wieku uczestników. W każdej grupie wiekowej wszystkie dzieci uczestniczą w zajęciach samodzielnie, bez udziału rodziców. Harmonogram zajęć kulinarnych zakłada, że spotkania odbywają się raz w tygodniu i w grupie dzieci w wieku przedszkolnym trwają 1 godzinę zegarową, a w grupie dzieci szkolnych trwają 1,5 godzin, czyli 2 godz. lekcyjne. Rodzeństwo może uczestniczyć w zajęciach jednej grupy niezależnie od wieku.
Poniżej prezentujemy harmonogram zajęć kulinarnych oraz opis grup wiekowych. Do każdej z grup można dołączyć w dowolnej chwili na cykliczne zajęcia bądź jednorazowe pod warunkiem wolnych miejsc.
W celu rezerwacji miejsc prosimy o kontakt telefoniczny pod numerem +48 728 328 503 lub za pomocą formularza zgłoszeniowego.
Harmonogram zajęć kulinarnych

Grupa I – Mały Kucharz
Regularne zajęcia dla grupy wiekowej 4-6 lat:
- PONIEDZIAŁEK, godz. 17:30-18:30
- WTOREK, godz. 17:30-18:30
Grupa najmłodszych kucharzy, do której zapraszamy dzieci w wieku 4-6 lat.
Harmonogram zajęć kulinarnych zakłada, że zajęcia dla przedszkolaków trwają 1 godzinę i podczas nich wprowadzamy dzieci w podstawowe tajniki gotowania
uwzględniając możliwości koncentracji uwagi w znacznie krótszym czasie niż u dzieci starszych. Zajęcia są prowadzone dynamicznie z wieloma elementami ogólnorozwojowymi. Dzieci podczas wspólnego gotowania będą miały okazję wykonywać podstawowe działania matematyczne, a także nazywać
kolory, kształty. Poznają miary stosowane w kuchni i podczas zakupów, dowiedzą się również, co znaczy „szczypta” i będą stopniowo poznawać coraz więcej różnych czynności wykonywanych podczas gotowania. Do tego wszystkiego będą mogły do woli korzystać z własnej wyobraźni i dekorować potrawy, a w czasie oczekiwania na smakołyki wezmą udział w różnych zabawach. Dla tej grupy zawsze przygotowujemy Karty Pracy, które dzieci robią na zajęciach lub zabierają do domu.
Grupa II – Młody Kucharz
Regularne zajęcia dla grupy wiekowej 7-9 lat:
- ŚRODA, godz. 17:30-19:00
Regularne zajęcia dla grupy wiekowej 10-12 lat:
- CZWARTEK, godz. 17:30-19:00
Na zajęcia w tych grupach zapraszamy dzieci w wieku szkolnym od 7 do 9 lat (klasy I-III) oraz od 10 do 12 lat (klasy IV-VI). Podczas wspólnego gotowania dzieci będą stopniowo uczyły się coraz sprawniej posługiwać różnymi kuchennymi akcesoriami. Co więcej, poznają zasady łączenia różnych składników, a także znaczenie zdrowotne i smakowe przypraw. Dowiedzą się, dlaczego niektórych składników nasz organizm potrzebuje bardziej niż innych. Każde zajęcia będą też kulinarną podróżą w inne obszary wiedzy, jak np. geograficzne i historyczne pochodzenie potraw. Dzieci będą mogły eksperymentować i fantazjować, ucząc się interpretować przepisy lub tworząc własne kompozycje smakowe. Będą przygotowywać zróżnicowane dania, włącznie z pierwszymi próbami obróbki mięsa czy ryb.
Grupa III – Grupa Młody Szef Kuchni
Regularne zajęcia dla grupy wiekowej 13-18 lat:
- PIĄTEK, godz. 17:30-20.00, co dwa tygodnie od 16 września
To grupa najstarszych kucharzy, do której zapraszamy młodzież od 13 lat. Program tych zajęć dostosowaliśmy do dzieci, które mają już za sobą pierwsze kulinarne próby. Tutaj już w znacznie bardziej zaawansowany sposób korzystamy z urządzeń kuchennych, uczymy się technik szybkiego, ale bezpiecznego siekania i krojenia różnych produktów. Poznajemy zasady przygotowywania smacznych potraw zarówno mięsnych czy rybnych, jak i wielu eleganckich smakołyków warzywnych i owocowych. Ponadto młodzież na tych zajęciach zachęcamy do samodzielnego tworzenia potraw i komponowania składników tak, aby zadowolić własne podniebienia, ale też wiedzieć co można zaproponować znajomym i gościom. Absolwenci tej grupy będą mogli śmiało wkroczyć w dorosłe życie i samodzielnie dbać o swój jadłospis.
Zajęcia kulinarne trwają dwie i pół godziny i obejmują co najmniej dwa przepisy. Uczestnicy wiele czynności wykonują samodzielnie – do dyspozycji mają przepisy na stołach oraz Panie prowadzące, które podpowiadają następne kroki. Młodzie Kucharze uczą się manewrować między odpowiednim czasem na włożenie potrawy do piekarnika, a szybkim poszatkowaniem składników.
Czy nasz harmonogram zajęć kulinarnych zawiera interesujący termin?
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą zajęć oraz rezerwacji miejsc za pomocą formularza zgłoszeniowego lub telefonicznie pod numerem +48 728 328 503.