W naszej szkole gotowania dzieci i młodzież uczą się w grupach 16-osobowych dostosowanych do wieku uczestników. W każdej grupie wiekowej wszystkie dzieci uczestniczą w zajęciach samodzielnie, bez udziału rodziców. Harmonogram zajęć kulinarnych zakłada, że spotkania odbywają się raz w tygodniu i w grupie dzieci w wieku przedszkolnym trwają 1 godzinę zegarową, a w grupie dzieci szkolnych trwają 1,5 godzin, czyli 2 godz. lekcyjne. Najstarsi kucharze uczestniczą w warsztatach 2,5-godzinnych.
Poniżej prezentujemy harmonogram zajęć kulinarnych oraz opis grup wiekowych. Do każdej z grup można dołączyć w dowolnej chwili na cykliczne zajęcia bądź jednorazowe pod warunkiem wolnych miejsc.
W celu rezerwacji miejsc prosimy o kontakt telefoniczny pod numerem +48 728 328 503 lub za pomocą formularza zgłoszeniowego.
Harmonogram zajęć kulinarnych
Grupa I – Mały Kucharz
Regularne zajęcia dla grupy wiekowej 4-6 lat:
- PONIEDZIAŁEK, godz. 17:30-18:30
- WTOREK, godz. 17:30-18:30
Grupa najmłodszych kucharzy, do której zapraszamy dzieci w wieku 4-6 lat.
Harmonogram zajęć kulinarnych zakłada, że zajęcia dla przedszkolaków trwają 1 godzinę i podczas nich wprowadzamy dzieci w podstawowe tajniki gotowania
uwzględniając możliwości koncentracji uwagi w znacznie krótszym czasie niż u dzieci starszych. Zajęcia są prowadzone dynamicznie z wieloma elementami ogólnorozwojowymi. Dzieci podczas wspólnego gotowania będą miały okazję wykonywać podstawowe działania matematyczne, a także nazywać
kolory, kształty. Poznają miary stosowane w kuchni i podczas zakupów, dowiedzą się również, co znaczy „szczypta” i będą stopniowo poznawać coraz więcej różnych czynności wykonywanych podczas gotowania. Do tego wszystkiego będą mogły do woli korzystać z własnej wyobraźni i dekorować potrawy, a w czasie oczekiwania na smakołyki wezmą udział w różnych zabawach. Dla tej grupy zawsze przygotowujemy Karty Pracy, które dzieci robią na zajęciach lub zabierają do domu.
Grupa II – Młody Kucharz
Regularne zajęcia dla grupy wiekowej 7-9 lat:
- ŚRODA, godz. 17:30-19:00
Regularne zajęcia dla grupy wiekowej 10-12 lat:
- CZWARTEK, godz. 17:30-19:00
Na zajęcia w tych grupach zapraszamy dzieci w wieku szkolnym od 7 do 9 lat (klasy I-III) oraz od 10 do 12 lat (klasy IV-VI). Podczas wspólnego gotowania dzieci będą stopniowo uczyły się coraz sprawniej posługiwać różnymi kuchennymi akcesoriami. Co więcej, poznają zasady łączenia różnych składników, a także znaczenie zdrowotne i smakowe przypraw. Dowiedzą się, dlaczego niektórych składników nasz organizm potrzebuje bardziej niż innych. Każde zajęcia będą też kulinarną podróżą w inne obszary wiedzy, jak np. geograficzne i historyczne pochodzenie potraw. Dzieci będą mogły eksperymentować i fantazjować, ucząc się interpretować przepisy lub tworząc własne kompozycje smakowe. Będą przygotowywać zróżnicowane dania, włącznie z pierwszymi próbami obróbki mięsa czy ryb.
Grupa III – Młody Szef Kuchni
Regularne zajęcia dla grupy wiekowej 13-18 lat:
- PIĄTEK, godz. 17:30-20.00, dwa razy w miesiącu
To grupa najstarszych kucharzy, do której zapraszamy młodzież od 13 lat. Program tych zajęć dostosowaliśmy do dzieci, które mają już za sobą pierwsze kulinarne próby. Tutaj już w znacznie bardziej zaawansowany sposób korzystamy z urządzeń kuchennych, uczymy się technik szybkiego, ale bezpiecznego siekania i krojenia różnych produktów. Poznajemy zasady przygotowywania smacznych potraw z różnorodnych składników. Ponadto młodzież na tych zajęciach zachęcamy do samodzielnego tworzenia potraw i komponowania składników tak, aby zadowolić własne podniebienia, ale też wiedzieć co można zaproponować znajomym i gościom. Warsztaty prowadzone są przez dietetyków, którzy przekazują młodzieży też sporą dawkę cennej wiedzy z zakresu prawidłowego odżywiania. Absolwenci tej grupy będą mogli śmiało wkroczyć w dorosłe życie i samodzielnie dbać o swój jadłospis.
Zajęcia kulinarne trwają dwie i pół godziny i zakładają dużą samodzielność w gotowaniu. Osoby prowadzące wdrażają młodzież w temat przewodni każdych warsztatów i przekazują kolejne kroki. Młodzi Kucharze uczą się oprócz nowych potraw i smaków, także optymalizacji czasu pracy podczas gotowania.
Dołącz do wybranej grupy i baw się z nami podczas wspólnego gotowania!
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą zajęć oraz rezerwacji miejsc za pomocą formularza zgłoszeniowego lub telefonicznie pod numerem +48 728 328 503.