W Akademii Młodego Kucharza dzieci od 4 lat i młodzież do 18 lat uczą się w grupach 16-osobowych dostosowanych do ich wieku i biorą udział w zajęciach samodzielnie, bez udziału rodziców, a każdy ma swoje stanowisko pracy. W ciągu jednego roku każde zajęcia w Akademii są niepowtarzalne i oryginalne. Dostosowujemy warsztaty do pór roku, świąt, a przede wszystkim sezonowości produktów.
Na zajęciach w Akademii każde dziecko:
- dowie się, jak zdrowo i smacznie się odżywiać,
- nauczy się dobrych manier i zasad savoir-vivre’u przy stole,
- pozna zasady higieny i bezpieczeństwa w kuchni,
- będzie kreatywnie myśleć i ćwiczyć wyobraźnię,
- nabierze odwagi i pewności siebie, pracując samodzielnie i w zespole,
- „odwiedzi” kraje całego świata, poznając ich kulinarne tradycje i zwyczaje,
- poszerzy swoją wiedzę z matematyki, historii, geografii i innych dziedzin, poprzez zabawę,
- będzie eksperymentować, ucząc się interpretować przepisy, ale też odchodzić od nich i tworzyć własne kompozycje smakowe,
- rozwinie cierpliwość, dokładność i odpowiedzialność – cechy, które przydadzą się także poza kuchnią,
- odkryje radość wspólnego gotowania i dzielenia się posiłkiem z innymi,
- zrozumie, że gotowanie to nie tylko przygotowywanie potraw, ale sposób na dbanie o siebie
i bliskich.
jak i młodzieży ze szkół podstawowych i ponadpodstawowych.
Nauka zdrowego odżywiania i odkrywanie nowych smaków jest umiejętnością na całe życie, więc najlepiej zaczynać już od dziecka.
W Akademii z pasją i energią prowadzimy zajęcia, które są wyjątkowe i niepowtarzalne! Nagrodą są uśmiechnięte buzie dzieci podczas zajęć, a także pyszne potrawy, których wykonaniem uczestnicy chwalą się także poza naszą placówką.
Regularne zajęcia kulinarne we Wrocławiu
Regularne zajęcia kulinarne odbywają się raz w tygodniu i trwają w zależności od wieku od 1 do 1,5 godziny zegarowej. Natomiast najstarsi kucharze uczestniczą w zaawansowanych warsztatach 2,5-godzinnych, dwa razy w miesiącu. Istnieje możliwość dołączenia do grup w dowolnym momencie oraz udział w pojedynczych zajęciach pod warunkiem wolnych miejsc.
Karnety na regularne warsztaty obejmują cykl czterech kolejnych zajęć kursu gotowania lub dwóch w przypadku najstarszej grupy Młody Szef Kuchni.
Harmonogram zajęć
Grupa I – Mały Kucharz
Regularne zajęcia dla przedszkolaków:
WTOREK, godz. 17:30-18:30
Zajęcia dla przedszkolaków trwają 1 godzinę, a podczas nich wprowadzamy dzieci w podstawowe tajniki gotowania uwzględniając możliwość koncentracji uwagi w znacznie krótszym czasie niż
u dzieci starszych. Zajęcia prowadzone są dynamicznie z wieloma elementami ogólnorozwojowymi, rozwijającymi motorykę, spostrzegawczość oraz samodzielność. Dzieci poznają miary stosowane
w kuchni, odkrywają co oznacza „szczypta” i stopniowo poznają coraz więcej czynności kuchennych, takich jak mieszanie, krojenie, wałkowanie czy dekorowanie potraw. Dla tej grupy zawsze przygotowujemy tematyczne Karty Pracy, które dzieci robią na zajęciach lub zabierają do domu.
Cena karnetu na regularne zajęcia w grupie Mały Kucharz (4-6 lat) to 240 zł.
Opłata za jednorazowe zajęcia wynosi 80 zł.
Grupa II – Młody Kucharz
Regularne zajęcia dla dzieci w klasach I-III:
ŚRODA, godz. 17:30-19:00
Regularne zajęcia dla dzieci w klasach IV-VI:
CZWARTEK, godz. 17:30-19:00
Podczas wspólnego, 1,5 godzinnego gotowania, dzieci będą stopniowo uczyć się coraz sprawniej posługiwać różnymi kuchennymi akcesoriami. Dowiedzą się, dlaczego niektórych składników nasz organizm potrzebuje bardziej niż innych, jak łączyć produkty, by potrawy były nie tylko smaczne, ale też wartościowe i zgodne z zasadami Talerza Zdrowego Żywienia. Uczestnicy zajęć będą przygotowywać zróżnicowane dania, włącznie z pierwszymi próbami obróbki mięsa czy ryb – ucząc się przy tym zasad bezpieczeństwa i odpowiedzialności w kuchni.
Cena karnetu na regularne zajęcia w grupach Młody Kucharz (7-9 lat oraz 10-12 lat) to 320 zł.
Opłata za jednorazowe, półtoragodzinne zajęcia wynosi 100 zł.
Grupa III – Młody Szef Kuchni
Regularne zajęcia dla nastolatków z klas 7-8 oraz szkół ponadpodstawowych (13-18 lat):
PIĄTEK, godz. 17:30-20:00, dwa razy w miesiącu
Harmonogram warsztatów w roku szkolnym 2025/2026: 19.09, 26.09, 10.10, 24.10, 14.11, 21.11, 5.12, 12.12, 09.01, 23.01, 20.02, 27.02, 13.03, 27.03, 10.04, 24.04, 08.05, 22.05, 05.06,19.06
Program tych zajęć został przygotowany z myślą o młodzieży, która ma już za sobą pierwsze kulinarne doświadczenia. Podczas warsztatów zachęcamy uczestników do samodzielnego tworzenia potraw i komponowania składników tak, aby zadowolić własne podniebienia, ale także umieć przygotować smaczne i zbilansowane posiłki dla znajomych czy gości. Warsztaty prowadzone są przez dietetyków, którzy przekazują młodzieży sporą dawkę cennej wiedzy
z zakresu prawidłowego odżywiania, łącząc teorię z doświadczeniem w kuchni. Zajęcia kulinarne trwają dwie i pół godziny, a ich struktura zakłada dużą samodzielność w gotowaniu. Osoby prowadzące, wdrażają młodzież
w temat przewodni każdych warsztatów i przekazują krok po kroku kolejne etapy przygotowywania potraw. Młodzi Kucharze uczą się nie tylko nowych receptur i smaków, ale także efektywnej organizacji pracy w kuchni i optymalizacji czasu podczas gotowania. Absolwenci tej grupy będą mogli śmiało wkroczyć w dorosłe życie, samodzielnie zadbać o swój jadłospis i podejmować świadome decyzje żywieniowe.
Cena karnetu na regularne zajęcia w grupie Młody Szef Kuchni (13-18 lat) to 340 zł.
Opłata za jednorazowe zajęcia wynosi 220 zł.
Wszystkie opłaty za zajęcia zawierają:
- udział w zajęciach kursu gotowania,
- zakup wszystkich niezbędnych składników,
- fartuszki dostępne na czas zajęć oraz dostęp do sprzętu kulinarnego,
- wodę dla uczestników, dostępną w trakcie zajęć,
- karty z przepisami do ćwiczeń w domu.
Dołącz do wybranej grupy i baw się z nami podczas wspólnego gotowania!
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą zajęć i rezerwacji miejsc:
- telefonicznie pod numerem 728 328 503,
- mailowo na adres kontakt@akademiamlodegokucharza.pl,
- za pomocą formularza kontaktowego.
