Zajęcia kulinarne

W Akademii Młodego Kucharza dzieci od 4 lat i młodzież do 18 lat uczą się w grupach 16-osobowych dostosowanych do ich wieku i biorą udział w zajęciach samodzielnie, bez udziału rodziców. W ciągu jednego roku każde zajęcia w Akademii są niepowtarzalne i oryginalne. Dostosowujemy warsztaty do pór roku, świąt, a przede wszystkim sezonowości produktów.

Na zajęciach w Akademii każde dziecko:

  • dowie się, jak zdrowo się odżywiać,
  • nauczy się dobrych manier i reguł savoir-vivre’u,
  • pozna zasady higieny i bezpieczeństwa w kuchni,
  • będzie kreatywnie myśleć i ćwiczyć wyobraźnię,
  • nabierze odwagi i pewności siebie, pracując samodzielnie i w zespole,
  • „odwiedzi” kraje całego świata oraz pozna ich kulinarne tradycje i zwyczaje,
  • rozszerzy swoje wiadomości z matematyki, historii, geografii i paru innych dziedzin,
  • będzie eksperymentować, uczyć się interpretować przepisy, ale też odchodzić od nich i tworzyć własne kompozycje smakowe.
Zawsze dopasowujemy poziom trudności do wieku uczestników. A wszystko to w trakcie absolutnie wyjątkowych zajęć kulinarnych w kolorowej i bezpiecznej kuchni. Akademia powstała przede wszystkim z myślą o dzieciach, zarówno tych najmłodszych przedszkolakach,
jak i młodzieży ze szkół podstawowych i ponadpodstawowych
.

Nauka zdrowego odżywiania i odkrywanie nowych smaków jest umiejętnością na całe życie, więc najlepiej zaczynać już od dziecka. 

W Akademii z pasją i energią prowadzimy zajęcia, które są wyjątkowe i niepowtarzalne! Nagrodą są uśmiechnięte buzie dzieci podczas zajęć, a także pyszne potrawy, których wykonaniem dzieci chwalą się także poza naszą placówką.

warsztaty

Regularne zajęcia kulinarne we Wrocławiu

Regularne zajęcia kulinarne odbywają się raz w tygodniu i trwają w zależności od wieku od 1 do 1,5 godziny zegarowej. Natomiast najstarsi kucharze uczestniczą w zaawansowanych warsztatach 2,5-godzinnych. Istnieje możliwość dołączenia do grup w dowolnym momencie oraz udziału 
w pojedynczych zajęciach pod warunkiem wolnych miejsc. 

Karnety na regularne warsztaty obejmują cykl czterech kolejnych zajęć kursu gotowania lub dwóch w przypadku najstarszej grupy Młody Szef Kuchni.

Harmonogram zajęć

Grupa I – Mały Kucharz
Regularne zajęcia dla grupy wiekowej 4-6 lat:
WTOREK
, godz. 17:30-18:30
Zajęcia dla przedszkolaków trwają 1 godzinę, a podczas nich wprowadzamy dzieci w podstawowe tajniki gotowania uwzględniając możliwość koncentracji uwagi w znacznie krótszym czasie niż
u dzieci starszych. Zajęcia prowadzone są dynamicznie z wieloma elementami ogólnorozwojowymi. Dzieci poznają miary stosowane w kuchni, dowiedzą się również co znaczy „szczypta” i będą stopniowo poznawać coraz więcej różnych czynności wykonywanych podczas gotowania. Dla tej grupy zawsze
przygotowujemy tematyczne Karty Pracy, które dzieci robią na zajęciach lub zabierają do domu.
Cena karnetu na regularne zajęcia w grupie Mały Kucharz (4-6 lat) to 220 zł.
Opłata za jednorazowe zajęcia wynosi
70 zł.
Grupa II – Młody Kucharz

Regularne zajęcia dla grupy wiekowej 7-9 lat (klasy I-III):
ŚRODA, godz. 17:30-19:00

Regularne zajęcia dla grupy wiekowej 10-12 lat (klasy IV-VI):
CZWARTEK, godz. 17:30-19:00

Podczas wspólnego gotowania dzieci będą stopniowo uczyły się coraz sprawniej posługiwać różnymi kuchennymi akcesoriami. Dowiedzą się, dlaczego niektórych składników nasz organizm potrzebuje bardziej niż innych. Uczestnicy zajęć będą przygotowywać zróżnicowane dania, włącznie z pierwszymi próbami obróbki mięsa czy ryb.
Cena karnetu na regularne zajęcia w grupach Młody Kucharz (7-9 lat oraz 10-12 lat) to 280 zł.
Opłata za jednorazowe, półtoragodzinne zajęcia wynosi
90 zł.
Grupa III – Młody Szef Kuchni

Regularne zajęcia dla grupy wiekowej 13-18 lat:
PIĄTEK, godz. 17:30-20:00, dwa razy w miesiącu

Harmonogram warsztatów w roku szkolnym 2024/2025: 11.10, 25.10, 8.11, 22.11, 6.12, 20.12, 10.01, 24.01, 21.02, 07.03, 21.03, 11.04, 25.04, 09.05, 23.05, 06.06,13.06

Program tych zajęć dostosowaliśmy do dzieci, które mają już za sobą pierwsze kulinarne próby. Młodzież na tych zajęciach zachęcamy do samodzielnego tworzenia potraw i komponowania składników tak, aby zadowolić własne podniebienia, ale też wiedzieć co można zaproponować znajomym i gościom. Warsztaty prowadzone są przez dietetyków, którzy przekazują młodzieży sporą dawkę cennej wiedzy z zakresu prawidłowego odżywiania. Zajęcia kulinarne trwają dwie i pół godziny i zakładają dużą samodzielność w gotowaniu. Osoby prowadzące wdrażają młodzież
w temat przewodni każdych warsztatów i przekazują kolejne kroki. Młodzi Kucharze uczą się nie tylko nowych potraw i smaków, a także optymalizacji czasu pracy podczas gotowania. Absolwenci tej grupy będą mogli śmiało wkroczyć w dorosłe życie i samodzielnie dbać o swój jadłospis.

Cena karnetu na regularne zajęcia w grupie Młody Szef Kuchni (13-18 lat) to 280 zł.
Opłata za jednorazowe zajęcia wynosi 170 zł.

Wszystkie opłaty za zajęcia zawierają:

  • udział w zajęciach kursu gotowania,
  • zakup wszystkich niezbędnych składników,
  • fartuszki na czas zajęć oraz dostęp do sprzętu kulinarnego,
  • wodę dla uczestników, dostępną w trakcie zajęć,
  • karty z przepisami do ćwiczeń w domu

Dołącz do wybranej grupy i baw się z nami podczas wspólnego gotowania!

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą zajęć i rezerwacji miejsc:

Call Now Button