W planie zajęć lekcyjnych w przedszkolach i szkołach brakuje ważnego ogniwa. Oto MY!
Akademia Młodego Kucharza to projekt edukacyjny adresowany do dzieci i młodzieży od 4 do 19 roku życia. Nasze cele:
- kształtowanie korzystnych nawyków żywieniowych,
- przekazywanie cennych umiejętności kulinarnych,
- budowanie zdrowej relacji z jedzeniem,
- pomoc w poszerzaniu grupy produktów lubianych,
- zwiększanie otwartości do próbowania nowych smaków.
W skrócie: rozwój umiejętności przydatnych przez całe życie!
Nasz Akademiowy zespół tworzą osoby wykształcone w dziedzinie dietetyki oraz psychologii. Dzięki tak skonstruowanej kadrze, nasze przepisy są kompromisem pomiędzy preferencjami dzieci, a zaleceniami żywieniowymi.
Zdrowe odżywianie to dla nas dbałość o odżywienie ciała i umysłu, ale też radość z jedzenia 🙂
Tematyka lekcji: zdrowe odżywianie
Podczas zajęć dzieci samodzielnie przygotowują smaczne potrawy. W międzyczasie rozmawiają z nami o składnikach, przyprawach, ich pochodzeniu i wartościach, smakach oraz zapachach. Na zajęciach uczestnicy poznają często nowe dla nich rodzaje wartościowych produktów (np. mąka pełnoziarnista, otręby, popping z amarantusa, kiełki fasoli mung). Co więcej, przychodząc do nas regularnie – są bardziej chętne do poznawania nowych smaków i próbowania rożnych potraw poza Akademią.
Z powodzeniem robiliśmy już z dziećmi spring rollsy, azjatycką wersję kurczaka z sałatką z ciecierzycy, arabskie falafele, jajeczne zapiekanki z warzywami, otrębowe bułeczki i wiele innych smacznych potraw.
Spotkania mogą być organizowane regularnie z tematyką dostosowaną do pór roku, świąt czy sezonowości warzyw i owoców.
Z chętnymi szkołami realizujemy też całoroczne lub półroczne projekty np. „Kulinarne ABC, czyli wiemy co jemy” i „Kulinarną podróż po świecie” – dzieci uczęszczają wówczas na nasze zajęcia raz w miesiącu realizując określony program kulinarno-edukacyjny.
Zajęcia trwają ok. 1,5 godziny i prowadzimy je zarówno w kolorowej kuchni Akademii Młodego Kucharza, gdzie można przyjść z całą grupą, lub na miejscu w przedszkolu, szkole czy innej placówce, gdzie przyjeżdżamy z całym wyposażeniem.
Dzieci na czas zajęć otrzymują wszystkie akcesoria i składniki niezbędne do gotowania. Na koniec zajęć uczestnicy otrzymują przepisy. Dzięki temu mogą później, pod okiem rodziców, przygotować podobną potrawę w domu.
Jeśli ciekawi Cię, jak wyglądają kulinarne lekcje edukacyjne w praktyce, zerknij na fotorelację z Akacjowego Przedszkola.
Wypełnij formularz i zarezerwuj warsztaty edukacyjno-kulinarne dla swojej placówki
Kontakt i rezerwacje
Zapraszamy do kontaktu z nami w celu omówienia zajęć dla konkretnej grupy wiekowej.
- telefonicznie pod numerem 728 328 503,
- mailowo na adres kontakt@akademiamlodegokucharza.pl,
- za pomocą formularza kontaktowego.